ΣΟΦΙΑ ΠΟΠΟΡΗΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ MA - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΟΜΑΔΑ ΓΟΝΕΩΝ – Μεγαλώνω ανεξάρτητα παιδιά!

Τι είναι:

Μια ομάδα διαφορετική από τις άλλες με κέντρο την ενδυνάμωση του γονέα, στο ρόλο του αληθινού γονιού και όχι του τέλειου. Μια ομάδα όπου ένας γονιός θα μπορεί ν’ ακουμπήσει τους φόβους του, τις ανησυχίες του, τις ανασφάλειές του. Ν’ ακούσει & ν’ ακουστεί.

Μια ομάδα που θα βοηθήσει τον γονιό να

– κατανοήσει ποιες ιδέες, συνήθειες, αντιλήψεις τον κρατάνε δέσμιο σε αρνητικά συναισθήματα.

– να θυμηθεί ότι έχει και ο ίδιος ανάγκες.

– να δημιουργήσει την δική του κουλτούρα

– να κατανοήσει τι σημαίνει διδάσκω το παιδί μου

Γιατί το κάνω:

Νιώθω ότι τα τελευταία χρόνια το στρες των γονιών αυξάνεται. Πολλές φορές ο γονιός “χάνεται” μέσα στην υπερβολική πληροφόρηση και θεωρεί ότι χρειάζεται να γνωρίζει και να είναι τέλειος.

Αφουγκράζομαι ότι καλλιεργείται μία κουλτούρα 1ον με κέντρο τα παιδιά & 2ον με αυξημένο βάρος στον γονεϊκό ρόλο και την επίδρασή του. Αυτό αυξάνει το βάρος των προσδοκιών που έχουν από τον εαυτό τους και από τα παιδιά τους, σε σχέση με  το τι είναι να καταφέρουν.

Συναντάμε όλο και περισσότερο κουρασμένους γονείς, που έχουν ξεχάσει ότι έχουν και αυτοί ανάγκες. Γονείς με ενοχές, φόβους για το αν κάνουν το σωστό, φόβους για το μέλλον.

Που εξυπηρετεί:

–  Να μειωθούν το στρες, οι αμφιβολίες, οι ενοχές και όποια άλλα δύσκολα συναισθήματα αντιμετωπίζει

– Να εμπιστευτεί ο γονιός τον εαυτό του

– Να καταλάβει & ν’ ανακαλύψει τα δυνατά του σημεία, ώστε να δημιουργήσει μια σταθερή βάση όπου θα στηρίξει τον ρόλο του

– Να νιώθει σίγουρος ακόμα και από την θέση του δεν ξέρω

– Να κατανοήσει με ποιον τρόπο η δική του ενδυνάμωση θα βοηθήσει το παιδί του μακροπρόθεσμα

– Να κατανοήσει τι σημαίνει εκπαιδεύω και διδάσκω το παιδί μου

– Να χαίρεται το ρόλο του και τη σχέση με τα παιδιά του!


Συχνότητα: 1 φορά τον μήνα

Διάρκεια: 2,5 ώρες

Έναρξη: Κυριακή 9/2 στις 16:00

Τόπος: Πίνδου 33 Χαλάνδρι

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής


Θεματολογία

-16/3    Στρες, αμβφιβολίες, ενοχές….πόσο με βαραίνουν;!

Θα προσεγγίσουμε δύσκολα συναισθήματα όπως στρες, αμφιβολίες, ενοχές που σχετίζονται με τον γονεϊκό ρόλο. Θα διερευνήσουμε την πηγή προέλευσής τους και θα προτείνουμε τρόπους για να μπορεί ο γονιός να βοηθήσει τον εαυτό του όταν έρχεται αντιμέτωπος με αυτά.

– 6/4     εμπιστεύομαι τον εαυτό μου, σημαίνει εμπιστεύομαι το τώρα

Εμπιστοσύνη στο γονεϊκό μου ρόλο. Τι σημαίνει εμπιστεύομαι τον εαυτό μου; Θα διερευνήσουμε σε ποια σημεία θα μπορούσε ένας γονιός να στηριχθεί ώστε να δημιουργήσει μια σταθερή βάση όπου θα στηρίξει τον ρόλο του. Θα εμβαθύνουμε στην έννοια της εμπιστοσύνης, γενικότερα, και στην θετική επίδραση που έχει στις σχέσεις.

– 11/5   «’Αγνοια» του γονιού. Φίλος ή εχθρός;

Τι κάνω όταν δεν γνωρίζω; Μέσα από ένα πιο βιωματικό τρόπο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τι συμβαίνει σε ένα γονιό όταν βρίσκεται σε μια θέση όπου δεν γνωρίζει. Πώς μπορεί αυτό να λειτουργεί στη σχέση με το παιδί του; Θα διερευνήσουμε αν σε αυτή τη θέση υπάρχει κάτι που μπορεί να στηριχθεί και θα δούμε τρόπους με τους οποίους ακόμα και αν δεν γνωρίζει ο γονιός, μπορεί να κρατήσει τη σταθερή βάση που χρειάζεται το παιδί.